Szynka, czyli jak to ugryźć…
Szynka, szyneczka wędzona, surowa, gotowana. Nazw, gatunków i rodzajów jest tyle, że chyba nie sposób się w tym wszystkim odnaleźć. No właśnie, więc czym się kierować wchodząc do sklepu z zamiarem kupienia szynki i, co wpływa na nasz wybór?
Jak tylko zamykam oczy i sięgam pamięcią wstecz, starając się przywołać wspomnienia z pierwszych zakupów, od razu mam przed oczami obraz mojej babci, która stojąc ze mną w sklepie mięsnym napomina, że najlepsza szyneczka, to ta, która nie jest za bladziutka, ale nie może też być za czerwona, taka „w sam raz”. Dobrze, żeby nie była za tłusta, że jak ją podniesiemy to, żeby woda nie kapała i żeby wędzonym pachniała, taką prawdziwą wiejską szynką.
Faktycznie recepta na szynkę idealną wydaje się być prosta, ale tak właściwie, co to wszystko oznacza i skąd się bierze? Kolor, zapach, smak, treściowość. Ktoś mógłby powiedzieć „szynka, to szynka bez różnicy”. A jednak nie tak do końca bez znaczenia. Babcia też używała magicznego zwrotu „musi być dobrze upeklowana, wtedy będzie prawdziwa”. Tutaj chyba pojawia się słowo klucz: peklować. Dziwne słowo, brzmiące dość obco. Wyrażenie z rodzaju tych, które oczywiście znamy, ale jakoś tak wyjaśnić to ciężko. No, więc właśnie najwyższa pora.
Peklowania czar
Peklowanie nie jest wymysłem czasów współczesnych, jak niektórzy uważają. Peklowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych metod konserwacji mięsa. W dużym skrócie: peklowanie powoduje przedłużenie trwałości mięsa, utrwalenie jego barwy oraz wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Ot i cała tajemnica różowiutkiej, pachnącej wędzonym, kruchej w smaku szyneczki. Dobrze tylko na czym właściwie polega proces peklowania, bo na co wpływa to już wiemy. Mamy różne sposoby peklowania w zależności od tego, co peklujemy, ale skupmy się na szynce, bo przecież o niej mowa.
Peklowanie mięsa na mokro stosuje się w przypadku mięsa przeznaczonego na potrawy i do wędzenia (np. baleron, szynka, żeberka i boczek). Przykładem peklowania mięsa na mokro może być peklowanie szynki. Przepisy zalecają, aby do mieszanki peklującej tzw. solanki dodać przypraw i cukru dla smaku.
Ale gdyby tak spróbować coś zmienić?…
Potraktowaliśmy szynkę szlachetnie. Nowy produkt od Bacówki
Dobrze wiedzieć, że na rynku pojawiła się szynka wieprzowa będąca produktem mięsnym sama w sobie.
Doskonale wiemy, że miłośników wędlin nie brakuje, a te klasyczne kwalifikujemy jako produkt wysoce przetworzony, mający znikomą ilość białka w składzie, za to pokaźną wszelakich konserwantów. Co w efekcie czyni szynkę często produktem absolutnie zabronionym w zdrowej diecie. Nadmiar cukrów prostych w diecie, najczęściej w towarzystwie szkodliwych tłuszczy cukierniczych wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych, złe samopoczucie oraz brak efektów treningów. W efekcie dociera do naszego organizm zbyt niska podaż białka, którego nasz organizm wręcz się domaga. Kolejny problem to wszechobecny gluten, którego unikanie nie jest wymysłem dietetyków jako postępujące trendy, a fakt jego wpływu na nieszczelność jelit.
Katarzyna Kowalik- Dietetyk FitLab Catering
Przy tworzeniu naszego nowego produktu kierowaliśmy się prostym myśleniem: Dlaczego nie zaufać temu, co dała nam natura
i spróbować wyprodukować szynkę, wykorzystując tylko jej naturalny cukier podczas peklowania? Tak właśnie powstała Szynka Szlachetna od Bacówki. Mięso wieprzowe, przyprawy i naturalnie występujące cukry. Każdy nasz produkt zanim trafi do sklepów jest przez nas próbowany. W przypadku szynki Szlachetnej jedna opinia była zgodna i najczęstsza: ta szynka smakuje inaczej. To fakt ta szynka smakuje inaczej, bo będąc przyzwyczajeni, że nasze kubki smakowe nie mogą samodzielnie pracować, gdyż ciągle podajemy im ułatwienia, smakując naszą nową szynkę było nam ciągle czegoś za mało. Może jest za mało soli, a może za mało przypraw… A może po prostu zmierzyliśmy się z naturalnym smakiem szynki? Dla nas jest to szynka pełna zdrowia, pełna smaku, krucha, pachnąca, a przede wszystkim naturalna sama w sobie. Mamy nadzieję, że nasz nowy produkt zyska uznanie naszych klientów.
Bacówka zrobiła szynkę bezglutenową z wysoką zawartością białka i chwała Wam za to. Jako osoby aktywne fizycznie i świadome wyborów żywieniowych, a także znające oczekiwania naszych klientów, zachwalamy takie projekty. Sami wypiekamy schab będący alternatywą dla wędlin. Może czas w FitLab’ie na rewolucje i dodatek prawdziwej szynki szlachetnej?
Dziękujemy za szerzenie idei zdrowego odżywiania i nowe pomysły do menu:):)
Katarzyna Kowalik- Dietetyk FitLab Catering
https://fitlabcatering.pl/
zdjęcia: Pixabay, Pinterest