Aktualności

Blog

18 lipca 2018

Gęsina nie tylko na świętego Marcina

Gęsina… zastrzyk zdrowych kalorii, czy raczej zdrowotna pułapka?

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. To właśnie polska gęś owsiana, to arystokracja wśród drobiu. Inaczej jest to gęś biała kołudzka – jedyna rdzennie polska odmiana wywodzi się Kołudy Wielkiej koło Inowrocławia na Kujawach. Karmi się ją wyłącznie paszami zielonymi i owsem. O gęsi przypominamy sobie głównie w listopadzie, szczególnie na świętego Marcina, gdyż właśnie wtedy gęsi dojrzewają do uboju.

Dobra kaloria

Gęsina faktycznie należy do jednego z najbardziej kalorycznego drobiu. Należy jednak pamiętać o tym, że gęś w porównaniu do innych gatunków mięsa, ma o wiele korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Mięso z gęsi, to bogactwo, pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętać należy, że kwasy te wypływają korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), a ponadto wspomagają pracę mózgu. Mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy
z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu. Mówi się też, że tłuszcz gęsi jest naturalnym afrodyzjakiem, a gęsina ma pozytywny wpływ na samopoczucie i zaburzenia nastroju. Warto też zwrócić uwagę, że proekologiczny sposób hodowli zapewnia brak sztucznych barwników i środków chemicznych w mięsie.

Gęsi smalec czyni cuda!

Któż z nas nie zna starego, babcinego sposobu leczenia gardła gęsim smalcem? Na leczenie górnych dróg oddechowych najlepsza jest mieszanka składająca się z łyżeczki ciepłego smalcu i łyżeczki miodu rozpuszczonych i ½ szklanki ciepłego mleka. Maść ze smalcu z olejem rycynowym działa rozgrzewająco, można nią nacierać klatkę piersiową przy przeziębieniu
i bolące stawy. Wbrew utartym przekonaniom jakoby gęsi smalec zawierał głównie szkodliwe dla organizmu tłuszcze nasycone, należy pamiętać że jest on zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych. Tych ostatnich zwiera szczególnie dużo pod postacią kwasu oleinowego, który wychwalany jest przez wszystkich dietetyków jako wspaniały środek obniżający poziom cholesterolu LDL we krwi.
Poza właściwościami przeciwmiażdżycowymi, gęsi smalec ma także unikatową zdolność utrzymywania swojego układu chemicznego pomimo wysokich temperatur dochodzących do 200 stopni Celcjusza. W obliczu faktu, że smażenie na oleju roślinnym w wysokich temperaturach okazuje się być szczególnie szkodliwe ze względu na uwalnianie się aldehydów, zwierzęce alternatywy są znacznie zdrowszym wyborem, obok tłuszczu kokosowego.
Istnieją także inne medyczne wykorzystania gęsiego smalcu, które do dziś cieszą się wysoką skutecznością:

  • Aby zapobiegać miażdżycy i aktywnie chronić serce, zaleca się spożywanie smalcu gęsiego na zimno. Szczególnie ludzie mający problem z nadciśnieniem, otyłością
    i nadmiernym poziomem złego cholesterolu we krwi powinni rozważyć taką kolację
  • Reumatyzm – smalec gęsi wykorzystywany być może także do użytku zewnętrznego, zwłaszcza a starszych ludzi cierpiących na reumatyzm. Smarowanie nim stawów
    i kręgosłupa wyraźnie obniża dolegliwości bólowe i może być dobrą, naturalną alternatywą dla kremów aptecznych
  • Rany i oparzenia – zewnętrznie smalec może być także wykorzystywania do leczenia przewlekłych ran i oparzeń

Smalec, to nie tylko medycyna!

Tłuszcz z gęsi wspaniale nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach i to nie tylko mięs, ale również dań warzywnych. Poza wspaniałym smakiem zapewnia potrawom także walory zdrowotne związane ze stabilnością chemiczną oraz zawartością tłuszczów jednonienasyconych. W tym aspekcie zdecydowanie wygrywa z masłem i smalcem wieprzowym.
Gęsina również świetnie prezentuje się w innych formach, dlatego też w Bacówce postanowiliśmy odkryć wszystkie jej zalety! Oprócz pysznego gęsiego smalcu, proponujemy jeszcze pierogi z gęsina, pasztet z gęsi oraz nasz rarytas gęś
w kapuście.

 

Gęsina w 5 krokach

  1. Pamiętaj, że chociaż gęsina jest tłusta niesłusznie Was odstrasza! Zawiera tłuszcze jedno – i wielonienasycone, których nie należy się obawiać

 

  1. Polska gęsia jest uwielbiana za granicą. Niemcy wprost rozsmakowują się
    w naszym rarytasie i jedzą gęsinę znacznie częściej niż my!

 

  1. Gęś w brzuszku ma same pyszności, bo nie jada byle czego! Żywi się głównie owsem i trawą. Cechuję ja także zwiększona odporność!

 

  1. Mięso gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko. Ponadto posiada ono wiele witamin: A, E i witaminy z grupy B, a także cenne dla zdrowia składniki, takie jak cynk, potas, magnez, fosfor, czy żelazo

 

  1. Gęsina obniża poziom cholesterolu we krwi! Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwiźródła:
    https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-gesina-jest-zdrowa-5-faktow,10412094,artykul.html
    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gesina-mieso-z-gesi-jest-kaloryczne-ale-zdrowe-jak-podawac-gesine_38909.html
    http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/dlaczego-warto-jesc-gesine-dlaczebo-mieso-gesi-jest-zdrowe,97_48474.html