Treść przeznaczona dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat?
Przetwory z Bacówki to smaki lata ukryte w słoiczkach, które przypomną o ciepłych, radosnych miesiącach. Oferujemy szeroki wybór dżemów, konfitur, musów i syropów, przygotowanych według sprawdzonych receptur. Polecamy również wspaniałe przetwory warzywne, które doskonale komponują się nie tylko z tradycyjną kuchnią.
Wyśmienite, kruche ogóreczki z chili i czosnkiem. Doskonałe jako dodatek do dań z grilla czy tradycyjnego obiadu. Podkręcą smak zwykłej kanapki, tworząc przysmak, od którego trudno się oderwać.
Znakomita, pikantna pasta z zielonej papryki z dodatkiem papryczki jalapeno. Sprawdzi się jako wyrazisty dodatek do gulaszu, pasztetu czy deski serów.
Żur na tradycyjnym zakwasie, doskonały jako baza do żurku białego czy śląskiego. Klasyczny, wytrawny żurek to podstawa na wielkanocnym stole.
Wyjątkowa, pikantna salsa paprykowa bez dodatku substancji konserwujących, żelujących ani barwników. Salsa doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, serami oraz wędlinami, sprawdzi się też jako ognisty dodatek do pizzy czy zapiekanek.
Czerwona cebula karmelizowana na bazie cukru trzcinowego oraz miodu z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wyśmienity dodatek o wyrazistym smaku, doskonały do serów, ale również do mięs na zimo i na ciepło. Harmonijnie dobrana kompozycja składników najwyżej jakości, wyśmienicie podkreśla smak i aromat serwowanych potraw. Zamknięta w poręcznym słoiczku sprawdzi się także podczas grillowania na świeżym powietrzu.
Wyśmienity żurek, bez dodatku konserwantów, kuszący zapachem aromatycznego czosnku, idealny jako baza wielkanocnego żuru.
Wyraziste powidło ze słodkich śliwek węgierek, bez dodatku substancji konserwujących, żelujących ani sztucznych barwników. Znakomite jako dodatek do domowych wypieków czy naleśników.
Pyszne powidła śliwkowe, powstałe ze 135 g mirabelek na 100 g gotowego produktu. Doskonałe jako dodatek do dań na słodko – naleśników, rogalików czy białego pieczywa.
Smak letniego ogrodu zamknięty w słoiczku. Doskonale dobrane połączenie słodkich, dojrzałych truskawek, cukru oraz soku i skórki cytryny. Dżem powstaje ze 142 g owoców na 100 g produktu.
Dżem malinowy z czerwoną porzeczką przygotowywany jest tak, by w pełni zachował wyjątkowość smaku, zapachu i koloru. Kromka świeżego pieczywa lub pyszne drożdżowe ciasto z odrobiną dżemu malinowego przywołają wspomnienia z dzieciństwa. Produkt powstaje ze 110 g owoców na 100 g gotowego wyrobu.
Renkloda to stara odmiana śliwy, wytrzymała na mróz, o dużych i smacznych owocach. Dżem renklodowy przygotowywany jest z miąższu bardzo słodkich i soczystych śliwek. Renkloda może być pysznym dodatkiem przy popołudniowej herbacie.
Idealnie wyważona kompozycja kwaskowych śliwek węgierek z pełnymi słodyczy gruszkami. Ten nietypowy, intensywny smak zachwyci najwybredniejszych smakoszy. Dżem powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych owoców od regionalnych sadowników.
Produkt owocowy z moreli, bez dodatku substancji żelujących, powstały ze 92 g owoców na 100 g produktu. Doskonały jako dodatek do codziennego śniadania. Świeża bułeczka lub naleśniki z dżemem morelowym – pycha!
Dżem jagodowy to gratka dla miłośników leśnych owoców. Idealnie wyważony, słodko-kwaśny smak będzie znakomitym uzupełnieniem deserów, naleśników lub wyrazistym dodatkiem do słodkich bułeczek.
Dżem rabarbarowy wyróżnia się lekko cierpkim, orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu doskonale pasuje do serów i mięs. Dzięki aksamitnej konsystencji dżem z łatwością rozprowadza się na pieczywie. Do tego wiosennego smaku chętnie wraca się o każdej porze roku.
Konfitura wiśniowa powstaje z całych, wydrylowanych wiśni. To doskonały dodatek do ciast i wypieków oraz tostów. Produkt nie zawiera dodatku substancji żelujących, powstaje ze 134 g owoców na 100 g gotowego wyrobu.
Konfitura z dzikiej róży to słodycz o niecodziennym smaku i aromacie. Doskonała do ciast i deserów, ale również jako dodatek do twarożku. Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C. Nasza konfitura powstaje ze 100 g owoców na 100 g produktu.
Borówka brusznica niewątpliwie stanowi jeden z najznakomitszych dodatków do mięsa. Słodycz pachnącej, soczystej gruszki doskonale komponuje się z kwaskową nutą borówki. Borówkę z gruszką polecamy przede wszystkim do drobiu.
Żurawina do mięs i serów stanowi wspaniały lekko kwaśny, wyrazisty dodatek do mięs na zimno i na ciepło. Sprawdzi się także jako urozmaicenie do wędzonego sera góralskiego.
Żurawina wzbogacona dodatkiem jabłka, które łagodzi jej cierpki smak. Podobnie jak klasyczna żurawina, dobrze smakuje do mięs, w tym dziczyzny, ale równie świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników i rogalików.
Czarny bez to wyjątkowa roślina, której zarówno kwiaty jak i owocowe często spotkamy w formie słodkiego syropu. Mniej powszechną, ale zdecydowanie wartą skosztowania wersją jest mus z owoców bzu czarnego, zwanego też dzikim bezem czy bezem lekarskim. Mus to doskonały dodatek do słodkich wypieków czy deserów, można też dodać go do herbaty.
Konfitury w szczególny sposób dopełniają smak różnego rodzaju mięs. Do dziczyzny doskonale pasuje konfitura z jarzębiny. Cierpkie i wyraziste owoce jarzębiny w połączeniu ze słodyczą jabłka i odrobiną cukru stanowią smaczny i ciekawy dodatek do mięs, od lat ceniony w tradycyjnej kuchni polskiej.
Pigwa to owoc w sam raz do herbaty. Nada jej intensywny smak i aromat. Świetnie zastąpi cytrynę czy inne dodatki.
Owoce jarzębiny są niezwykle bogate w witaminę C. Herbata z jarzębinową konfiturą rozgrzewa i wypełnia subtelną słodyczą. Szczególnie jesienną porą warto rozsmakować się w jarzębinie.
Koncentrat barszczu czerwonego otrzymany z zagęszczonego soku z buraka ćwikłowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Produkt naturalnie smaczny, nie zawiera aromatów, wzmacniaczy smaku, cukru ani innych substancji słodzących.
Buraki tarte marynowane stanowią jedne z bardziej lubianych przetworów. Buraki są znakomitym dodatkiem warzywnym do drugiego dania – nie tylko smaczne, ale i wartościowe! Produkt gotowy do spożycia od razu po otwarciu słoika.
Ćwikła z chrzanem jest jednym ze staropolskich dodatków o ostrzejszym, a jednocześnie lekko słodkim charakterze. Świetnie pasuje na stół pełen zimnych przekąsek, wędlin, dań mięsnych, jaj i ryb.
Buraki stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju dań na ciepło i na zimno. Buraki marynowane w formie cienkich pasków sprawdzą się także jako ciekawy składnik sałatek – nie tylko urozmaicą smak, ale i wygląd każdej sałatki. Produkt gotowy do spożycia.
Szczaw to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie w polskiej tradycyjnej kuchni. Można go wykorzystać jako dodatek do sałatek, dań drobiowych i rybnych oraz do przygotowania past, dipów, omletów czy pysznej zupy.
Kiszone ogórki są jednym z naszych narodowych smakołyków, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Kiszone w aromatycznej zalewie, przechodzą aromatem ziół i nabierają idealnego, intensywnie kwaśnego smaku.
Ogórki konserwowe z dużych i twardych ogórków pochodzących z polskich upraw. Pyszne, chrupiące – idealne do dań obiadowych czy jako smaczna przekąska.
Kapusta kiszona z marchewką to bardzo udane połączenie smakowe, klasyk do smażonej ryby. Świetnie łączy się także z innymi daniami – szczególnie polecamy wypróbować do gulaszów, pieczeni czy pyz.
Kapusta kiszona przygotowana z kapusty głowiastej, oczyszczonej z liści zewnętrznych, zasolonej, poddanej naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Na jej niepowtarzalny smak wpływa również dodatek aromatycznych grzybów leśnych: borowików, podgrzybków i koźlarzy.
Kapusta kiszona z Bacówki to smak z dziecięcych lat. W składzie znajduje się wyłącznie naturalnie kiszona kapusta, woda i sól. Idealna do farszu, słynnych ziemniaków z kapustą podawanych do golonki, dodatek do niedzielnego obiadu, ale również jako oryginalny i pyszny appetiser, który w połączeniu z naszym ogórkiem kiszonym na pewno zaskoczy twoich gości.
Barszcz czerwony kiszony przygotowywany na bazie wody jurajskiej ze studni głębinowej. Kiszony barszcz czerwony to doskonały dodatek do barszczu, jednak można pić go również na surowo. Produkt nie zawiera konserwantów.
Barszcz biały na zakwasie sprawdzi się jako podstawa wielkanocnego barszczyku. Pachnący czosnkiem i majerankiem, znakomity
na świąteczny stół.
Naturalny barszcz biały, bez konserwantów, pachnący aromatycznym czosnkiem. Produkowany na wodzie jurajskiej ze studni głębinowej. Pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.