Aktualności

Blog

29 czerwca 2018

Magiczne właściwości jarzębiny

jarzębina do herbaty jarzębina do mięs

Naturalny lek, skuteczny kosmetyk i piękna biżuteria. Jaki owoc łączy w sobie te trzy cechy? Pora poznać moc jarzębiny.
Jarzębina często jest kojarzona jest z trującym owocem, którego absolutnie nie można kosztować,
a jedynie może służyć jako element biżuterii – bo któż z nas nie robił w dzieciństwie jarzębinowych korali? Nic bardziej mylnego. Oczywiście, że nie powinno się spożywać owoców jarzębiny na surowo, gdyż zawierają toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać biegunkę albo wymioty jednak nie oznacza to, że jarzębina jest owocem zakazanym. Zatem kiedy możemy w spokoju raczyć się tym pysznym i zdrowym owocem? Jarzębina nadaje się do zjedzenie, gdy zostanie ususzona, ugotowana lub wcześniej zamrożona. Wtedy trujący kwas znajdujący się w jarzębinie zostaje zlikwidowany. Najlepiej zbierać owoce jarzębiny w pierwszej połowie września. Warto jednak poczekać przynajmniej do połowy października, gdyż mawia się, że kiedy jarzębina dostaje przymrozków, jej walory smakowe i właściwości lecznicze są jeszcze lepsze.
Jarzębinowe lekarstwo

Owoce jarzębiny są niezwykle bogate w witaminę C. Wyciąg z jej owoców pomagał w przeziębieniu, chorobie płuc, czy nerek. Kulki jarzębiny zawierają przynajmniej tylko samo witaminy C, co cytryny.
W ich składzie możemy również znaleźć witaminy A,E,K, grupy B oraz PP. Owoce jarzębiny działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie jest również zalecana na anemię.
Jarzębina posiada również właściwości pielęgnacyjne. Aby zlikwidować cienie pod oczami
i opuchliznę zaleca się stosowanie kremów, kompresów i płukanek z dodatkiem owoców jarzębiny. Działają ściągająco, antybakteryjnie i odżywczo. Pomaga również na skórę – leczyć trudno gojące się rany i rozszerzone naczynka. Skóra staje się również gładsza i pozbawiona wyprysków.

Jarzębina króluje w kuchni
Jarzębina jest świetnym dodatkiem do mięs pieczonych, sosów, sałatek i surówek. Można z niej stworzyć przepyszne dżemy i konfitury. Takie właśnie delicje – jarzębinę do herbaty i jarzębinę do mięs oferuje firma Bacówka Towary Tradycyjne. To przepyszne dodatki, które wyśmienicie komponują się jako dodatek do sosów, czy nawet baza do nich. Walory smakowe mięsa pieczonego zostają wyeksponowane, uwalnia się nie tylko smak, ale i wyrazisty aromat. Zaś herbata
z jarzębinową konfiturą rozgrzewa i wypełnia subtelna słodyczą. Nasze produkty, to 135 gramów owoców na 100 gram produktu. Spróbujcie naszych konfitur i rozsmakujcie się w jarzębinie!

Szanowny Użytkowniku ! Wejście na stronę internetową www.bacowkatowary.pl (dalej: „Serwis”), wymaga wyrażenia zgody na wykorzystanie przez Administratora plików cookies (ciasteczek) w celach opisanych w Polityce prywatności. Warunki przechowywania cookies i dostęp do ich ustawień możesz sprawdzić lub zmodyfikować za pomocą ustawień Twojej przeglądarki. Naciskając przycisk „Wyrażam zgodę” potwierdzasz, że zapoznałeś się z informacjami zawartymi w Polityce prywatności oraz że Twoja zgoda jest świadoma i dobrowolna. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close